Als we geen volgende stap meer kunnen zetten – hoe gaan we dán verder?

De maatschappelijke onzekerheid en de ingrijpende veranderingen die op ons afkomen, zijn overweldigend en geven velen een gevoel van onmacht. We lopen vast op de gekende paden en de gevolgen ervan op ecologisch, sociaal en individueel vlak vallen niet meer te ontkennen.

Deze impasse vraagt om een nieuw soort gesprek, een dialoog die vertrekt vanuit niet-weten en het erkennen van wat is, om van daaruit passend te handelen.

Hoe brengen we het gesprek op gang te midden van toenemende polarisatie? Kunnen we vanuit een onderzoekende houding luisteren naar elkaar en een authentieke dialoog aangaan? 

In een dialoog leren we aanwezig zijn bij alle gedachten en gevoelens die opkomen in een groep. We krijgen zicht op beperkende patronen en komen in contact met het potentieel van het gedeelde ‘veld’.

Waerbeke wil het belang van dialoog voor een noodzakelijke cultuurverandering onder de aandacht brengen. Binnenkort starten we een trainingstraject ‘Dialoog in Transitie’ waarbij je kennis maakt met de kracht van dialoog en handvatten krijgt om hiermee zelf aan de slag te gaan in je eigen (professionele) context.

Na een korte inleiding door prof. Alain-Laurent Verbeke over de maatschappelijke noodzaak van een authentiek gesprek voorbij debat en strijd gaat Kees Voorberg dieper in op de betekenis van dialoog. Als ervaren dialoogbegeleider schetst hij de contouren van een dialooggesprek. In kleine groepen gaan we daarna zelf in dialoog. Deze open uitwisseling doet ons de theorie over dialoog ook daadwerkelijk ervaren. Gastvrouw van het webinar is Stien Michiels.

Waerbeke Webinar ‘Dialoog in Transitie’ vond plaats op 21 juni 2021 als een eerste kennismaking met deze werkvorm.

WEBINAR HERBEKIJKEN?

€ 12

Een dialoog is een gesprek tussen mensen die zichzelf en elkaar serieus nemen
In een dialoog is er ruimte voor alles wat van belang is
In een dialoog luisteren mensen naar zichzelf en naar elkaar
Stilte is de bron van de dialoog
Een dialoog is een onderzoek naar waarheid
Soms begint een dialoog omdat er een probleem is
In een dialoog worden geen oplossingen voor problemen bedacht
In een dialoog worden de sluiers weggenomen die de oplossingen aan het oog onttrekken

Kees Voorberg is sociaal-psycholoog. Hij was jarenlang actief als coach en trainer in persoonlijke en groepsontwikkeling en als trainer en opleider in organisaties. Vanaf 2002 specialiseerde hij zich in dialoog en dialoogbegeleiding en bracht zijn expertise binnen in commerciële organisaties en binnen de publieke sector, in interculturele contexten, projecten en leefsituaties. Zijn interesse gaat vooral uit naar de vraag hoe individuele ontwikkeling en maatschappelijke context op elkaar inspelen. Bij maatschappelijke context kun je denken aan werk- en leefsituaties, aan samenwerking in teams en groepen, en aan samenlevingsvraagstukken.

Samen met Eelco de Geus initieerde Kees Voorberg de eerste opleiding voor dialoogprocesbegeleiding in Nederland. Hierin staat de kwaliteit van relatie als bron voor vernieuwing centraal. Zij schreven dit boek voor wie dialogisch willen leven en werken en voor politiek en maatschappelijk betrokkenen die vinden dat het anders moet en willen weten hoe dit kan. Een boek vol praktische handvaten en achterliggende filosofieën.

VORIGE EDITIES

WEBINAR #3

RUIMTE VOOR STILTE IN HET HART VAN EUROPA — Hoe houden we onze steden en directe leefomgeving leefbaar, ook voor de komende generaties? Hoe herstel je de balans tussen reuring en rust, rumoer en levensnoodzakelijke stilte?

WEBINAR #2

OPENHARTIG SAMENLEVEN TEMIDDEN VAN POLARISEREN EN VERBINDEN — Hoe gaan we echt met elkaar in gesprek? Houden we vast aan het eigen gelijk of beginnen we een authentieke dialoog vanuit openhartig luisteren en beluisterd worden? Openheid groeit als we vertrekken van wat ons ten diepste verbindt.

WEBINAR #1

KLIMAATVERANDERING EN INNERLIJKE GRENZEN — In de berichtgeving is er vooral aandacht voor de uiterlijke dimensie van de klimaatverandering. Dit is belangrijk en vanzelfsprekend. Maar wat het met ons doet als we gaan beseffen dat ons leven in de toekomst radicaal zal veranderen, daarover spreekt haast niemand.

 

De werking van Waerbeke als officieel erkende sociaal-culturele beweging wordt mogelijk gemaakt door structurele steun van de Vlaamse overheid.